Forum DMK project - forum użytkowników Strona Główna

Forum DMK project - forum użytkowników Strona Główna FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj

Maksymalnie jedna spacja w zmiennej

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DMK project - forum użytkowników Strona Główna -> PHP
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
macth

PostWysłany: 11.07.2008 03:56:29    Temat postu: Maksymalnie jedna spacja w zmiennej Odpowiedz z cytatem

Chodzi mi o coś takiego:

Człowiek podaje w formularzu imię i nazwisko. I chciałbym je teraz sprawdzić... No bo wiadomo, że dane te nie powinny mieć np. znaków !@#$%^& oraz cyfr. Więc znalazłem rozwiązanie:

Kod:
$dopuszczalne_znaki = '/^[a-zA-Z]+$/D';
if (!(preg_match($tekst_znaki, $_POST['nazwisko']))) { echo 'Próbujesz wykonać nieprawidłową operację'; }

No ale teraz trafi mi się delikwent posiadający nazwisko np. "Kowalski-Zając", a nie daj Boże razem z kompletem imion np. "Karol Zenek" (czyli "Karol Zenek Kowalski-Zając")" i powyższe się już nie sprawdza... Jeżeli rozszerzę $dopuszczalne_znaki

Kod:
$dopuszczalne_znaki = '/^[a-zA-Z\s\-]+$/D';

to wtedy mogę podawać imiona oddzielone spacją bądź dwuczłonowe nazwiska, ale pojawia się znowu kolejny problem. Jakiś żartowniś może podać jako imię "Jan Marek Armando Ramirez Huan", albo nazwisko "Nowak-------Zając"...

W jaki sposób zrobić ograniczenie możliwości użycia myślnika lub spacji tylko do jednego razu??

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  

ForumAdmin
Forum Admin

PostWysłany: 18.07.2008 22:27:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poczytaj to: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=37856 - na pewno ci się przyda Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
eropress

PostWysłany: 14.11.2009 23:41:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przede wszystkim, nie ma co się bawić w przesadne filtrowanie* wprowadzanych danych, bo użytkownik, jak zechce, to i tak to obejdzie.
I to jest bez znaczenia.
Gorzej, jeżeli system zatrzyma prawidłowo wprowadzaną informację, bo twórca zabezpieczenia nie przewidział akurat takiej sytuacji.

*) oczywiście ogólnie filtrować trzeba, ale raczej uważając na bezpośrednie ataki na bezpieczeństwo. Nie ma sensu robić systemu "mądrzejszego" od użytkownika, bo może to się zemścić w przyszłości. Ot, np. człowiek się zniechęci.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DMK project - forum użytkowników Strona Główna -> PHP Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach